S námi je Váš život POHODLNĚJŠÍ


Domácí med

Med je nejstarší sladidlo, které lidstvu příroda po staletí sama poskytuje.

Po desetitisíce let byl med v mnoha zemích takřka jediným dostupným zdrojem cukru a byl univerzálním sladidlem. Až v 9. století dorazila ze Středního východu cukrová třtina. Později se ještě rozvinula a zcela převládla výroba cukru z cukrové řepy.

Přesto stále i dnes využíváme med jako podstatnou přísadu v mnoha pochoutkách. Tak se používá do různých cukrovinek např. do chalvy s oříšky, do jogurtů. Je základem tureckého medu, medových koláčků, medových dortů a řezů (u nás zvlášť oblíbených "medovníků"), dále sušenek a zejména nepostradatelných perníčků. Pečivo zadělané medem lépe drží tvar a zůstává déle vláčné, než při použití cukru. Pokud nahrazujeme v pečivu cukr medem pamatujme si, že ho musíme dát o polovinu méně, než bychom dávali při použití cukru. Med je v pečivu o hodně sladší.

Domácí med, cena 110,- Kč za 0,5 l – zavařovací sklenice.